sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Marissa Meyer - The Lunar Chronicles: Cinder

Kirjan nimi: Cinder
Sarja: The Lunar Chronicles #1
Kirjailija: Marissa Meyer
Kustantaja: Puffin
Sivuja: 390
Lukuhaaste: "A book by an author you've never read before"
Arvosana: ★★★

"Cinder, a gifted mechanic in New Beijing, is also a cyborg. She's reviled by her stepmother and blamed for her stepsister's sudden illness. But when her life becomes entwined with the handsome Prince Kai's she finds herself at the centre of a violent struggle between the desires of an evil queen - and dangerous temptation.


Cinder is caught between duty and freedom, loyalty and betrayal. Now she must uncover secrets about her mysterious past in order to protect Earth's future."


Tämä kirjasarja perustuu satujen uudelleenkerrontaan ja ensimmäisessä kirjassa päähenkilönä on Tuhkimo. Tuhkimo elää tulevaisuuden Uudessa Pekingissä. Hän on tunnetusti Uuden Pekingin tunnetuin mekaanikko. Mutta Cinder on myös kyborgi, jonka hän haluaisi salata ihmisiltä. Hänen ollessaan pieni hän meinasi kuolla, mutta lääkärit saivat pelastettua hänen henkensä laittamalla kaikenlaisia koneen osia hänen kehoonsa.


Kirjan alussa Cinderin työskennellessä, hänen työpisteensä luokse ilmestyy Prinssi, tuleva Keisari, Kai. Hän pyytää Cinderiä korjaamaan hänen vialle menneensä androidinsa. Aluksi Cinder on häkeltynyt, mutta lupaa sitten korjata androidin ajoissa prinssille.

Myöhemmin samana iltana Cinderin sisarpuoli, Peony, sairastuu vakavaan sairauteen, joka on yksi maanvaiva maan asukkaille ja se on tappanut nopeassa ajassa lukemattoman määrän ihmisiä. Cinderin äitipuoli, Adri, syyttää Cinderiä siitä, että hänen takiaan Peony sairastui letumosikseen ja hän lähettää Cinderin lääketieteelliseen tutkimukseen, jonka avulla yritettän etsiä parannuskeinoa letumosikseen. Tietojen mukaan yksikään, joka on osallistunut tutkimukseen ei ole selvinnyt siitä hengissä. Tohtori Erland asettaa viruksen Cinderiin ja hän huomaa Cinderin olevan immuuni virukselle. Cinder voikin hyvin olla maapallon toivo letumosiksen parannuskeinosta.

Oih, rakastuin täysin Cinderin maailmaan. Sen luomisessa oli käytetty niin paljon luovuutta ja olisin mieluiten viihtynyt siellä kauempaankin tämän kirjan parissa. Kuussa asusteli lunareiksi kutsuttu kansa, jotka olivat ihmisten pahimpia vihollisia. Heitä johti ilkeä kuningatar Levana.

Kyllä muuten otti pattiin se, kuinka Cinderiä kohdeltiin ja millainen asema hänellä oli siinä yhteiskunnassa vain sen takia, että hän oli kyborgi. Argh. Ensinnäkin, Cinder teki kovasti töitä rahansa eteen, mutta tiedättekös mitä? Hän ei saa penniäkään siitä itselleen. Kaikki hänen rahansa menevät hänen lailliselle huoltajalleen, Adrille joka ei tee lainkaan töitä. Kaiket pitkät päivät hän luultavasi tuhlailee oikeasti Cinderille kuuluvia rahoja ja keimailee peilin edessä. Niin ja sitten se vielä, että Cinderillä ei periaatteessa ollut mitään päätösvaltaa itsestään. Jos hänen laillinen huoltajansa päätti niin, niin Cinderin oli toteltava tai muuten Cinder joutuisi vankilaan tai jotain. Argh. Oikeasti, toi otti niin pattiin.

Kirja oli kuitenkin aika ennalta arvattava. Se ei minua kuitenkaan haitannut: Oikeastaan se motivoi minua vain lukemaan nopeammin, sillä halusin tietää olinko oikeassa loppuratkaisun suhteen.

Katselin goodreadista sarjan seuraavat osat, sillä en malta päästä lukemaan niitä. Sarjan seuraava osa on Scarlet, joka kertoo Punahilkasta. Siinä taustalla näyttäisi kuitenkin pyörivän Cinderin tarina.

Suosittelen ihmeessä lukemaan Cinderin. Siitä tuli heti yksi lempikirjoistani.

5 kommenttia:

 1. Minuakin raivostutti Cinderin saama kohtelu. Seuraavatkin osat olivat ainakin minusta hyviä, ja odotan malttamattomana tänä vuonna ilmestyvää päätösosaa Winteriä.

  VastaaPoista
 2. Cinder on mahtava, mutta minusta sarja vain paranee koko ajan. Scarlet ja Cress eivät esimerkiksi ole ollenkaan yhtä ennalta-arvattavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, mukava kuulla :)
   En malta odottaa, että pääsen lukemaan niitä

   Poista
 3. Itse en ole ikinä tätä Cinderiä lukenut, mutta nyt niin moni bloggaaja on sitä hehkuttanut, että pitäisi varmaan itsekkin katsastaa kirja.
  Blogisi vaikuttaa mielenkiintoiselta ja jään mielenkiinnolla seuraamaan :)

  VastaaPoista