lauantai 20. kesäkuuta 2015

Piper Kerman - Orange Is The New Black: Vuosi vankilassa

Kirjan nimi: Orange Is The New Black: Vuosi vankilassa
Kirjailija: Piper Kerman
Kustantaja: Otava
Sivuja: 461
Lukuhaaste: "A book based on a true story" 
Arvosana: ★★★


"Tavallinen" nainen vankilassa - Piper Kermanin tositarina itkettää ja naurattaa!

Uranainen, parisuhteessa elävä Piper Kerman joutuu vankilaan nuoruudeen virheistään - huumerahojen salakuljetuksesta 10 vuotta sitten.

Hyvän kasvatuksen saanut Piper kohtaa vankilassa naisia kaikista sosiaalisista luokista, ja hänen on opeteltava rangaistuslaitoksen kirjoitamattomat säännöt. Miten kaltereiden takana selviää? Kuinka poikaystävä, perhe ja työkaverit suhtautuvat? Voiko muiden vankien kanssa ystävystyä?

Piperin tarina tarjoaa harvinaisen näkökulman amerikkalaiseen naisvankilaan. Kirjan pohjalta on tehty Netflixin suosittu tv-sarja."

Olen nyt ollut todella laiskalla päällä. Tämänkin kirjan olen lukenut lähestulkoon pari kuukautta sitten, mutta ei ole ollut oikeastaan minkäänlaista motivaatiota kirjoittaa arvostelua tästä - tai oikeastaan mistään lukemastani kirjasta -  vaikka kyllä sitä sanottavaa on. 

Ensinnäkin, minusta on aina hämärää ja vaikeaa arvioida kirjoja, joiden tapahtumat ovat todellakin tapahtuneet. Arvostelenko tässä nyt, kuinka kiinnostava elämä ihmisellä on ollut jossain tietyssä elämänvaiheessa vai kirjottajantaitoa? Jep, minusta se on ainakin hämmentävää.

Kirjan idena oli siis Piperin olo amerikkalaisessa vankilassa. Hän sai tilannettaan tähden todella lyhyen vankeustuomion ja hänellä oli paljon lyhyempi vankeustuomio kuin monella muulla, jotka olivat tehneet pienempiä rikoksia.

Amerikkalaisista vankiloista oli kiinnostavaa lukea ja kuulla. Ennen kirjan lukemista, minulla ei ollut mitään tietoa niistä. Ne kuulostivat karmeilta paikoilta ja niissä olisi paljon parantamisen varaa. Tuntui myös ihan järkyttävältä, kuinka pitkiä aikoja "pikkurikoksista" joutui vankilaan Yhdysvalloissa. Kuten Kerman itse mainitsikin, monelle vankilaan joutuneelle naiselle olisi hyyödyllisempää että häntä autettaisiin saamaan elämä raiteilleen kuin että heidät vain tuupataan vankilaan.

Jokseen ärsyynnyin itse Piper Kermaniin kirjassa: sain sellaisen kuvan, että häntä suosittiin ja hän sai pieniä etuuksia vankilassa ollessaan, koska hänellä oli vaalea iho sekä hiukset ja kun hän ei vaikuttanut tyypilliseltä rikolliselta. 

Keskivaiheilla kirja meni tylsähköksi, sillä siinä ei tuntunut oikein tapahtuvan mitään ja lukeminen jumittui. Lukujumin aikana avasin koneen ja päätin kattoa pari jaksoa itse sarjasta. TV-sarja eroaa kirjasta aikalailla ja huomaa että sarja on ottanut kirjasta aika paljon pelkästään vaikutteita ja sen teossa on otettu vapaat kädet käyttöön. Kirjassa tapahtuvat asiat sarjassa tapahtuu eri henkilöille, sarjassa näemme Kermanin ex-tyttöystävää Alexia (jonka nimi kirjassa oli Nora) enemmän, jonka takia Kerman joutui vankilaan ja nämä kohtaamiset naisten välillä tekevät sarjasta mielenkiintoisen. Mielestäni TV-sarja on kirjaa parempi.

Kirja oli ihan viihdyttävä opus, mutta ei mitenkään erityisen vaikuttava. Lukekaa ihmeessä, jos olette kiinnostuneita amerikkalaisesta vankilasysteemistä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti